czwartek, 19 lipca 2012

Ucierane płatki dzikiej róży

Dzisiaj znowu "różano"... Rok temu Tata przytargał ze spaceru z psem sporo płatków z dzikiej róży - wtedy przetworzyłam je właśnie na konfiturę, która okazała się rewelacyjna. W tym roku potroiłam ilość ucieranych płatków. Inspirowałam się przepisem, który znalazłam na Wielkim Żarciu autora alman.








                                        Ucierane płatki dzikiej róży






















Składniki:
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki płatków dzikiej róży

Wykonanie:
Płatki róży oczyszczamy, odcinamy białe końcówki. Płatki dajemy do sitka i płuczemy wodą. Do miski wsypujemy cukier i płatki dzikiej róży. Ucieramy cukier z płatkami blenderem. Utartą masę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Ucierane płatki dzikiej róży

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz