sobota, 28 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z wiśniami i migdałami

Inspiracją był przepis z Wielkiego Żarcia autorstwa ilka76. Do ciasta świetnie nadadzą się truskawki, jagody, brzoskwinie, rabarbar, śliwki czy jabłka. Zrobiłam te ciasto z wiśniami i dodałam migdały. Spróbujcie póki jeszcze jest sezon na owoce.

Ciasto drożdżowe z wiśniami i migdałami



Składniki (na dużą blachę):
  • 30 g drożdży
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (w przypadku wiśni - migdałowy)
  • 1 kg wiśni (truskawek, jagód, rabarbaru, brzoskwiń, śliwek, jabłek)
  • 50 g migdałów (płatki) - dodatek do wersji z wiśniami
      Składniki na kruszonkę: 
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
     
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 6 łyżek mąki. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie do rozczynu dodajemy resztę mąki, cukru i sól, rozpuszczone masło wymieszane z 2 jajkami i aromat. Wyrabiamy ciasto robotem, odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny aż podwoi swoją objętość. Wykładamy ciasto na blaszkę, smarujemy rozmąconym jajkiem i nakłuwamy widelcem. Wykładamy owoce, posypujemy migdałami i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20 minut. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Ciasto drożdżowe z wiśniami i migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz