Inspiracją był przepis z Wielkiego Żarcia autorstwa ilka76. Do ciasta świetnie nadadzą się truskawki, jagody, brzoskwinie, rabarbar, śliwki czy jabłka. Zrobiłam te ciasto z wiśniami i dodałam migdały. Spróbujcie póki jeszcze jest sezon na owoce.
Ciasto drożdżowe z wiśniami i migdałami |
Składniki (na dużą blachę):
- 30 g drożdży
- 4 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (w przypadku wiśni - migdałowy)
- 1 kg wiśni (truskawek, jagód, rabarbaru, brzoskwiń, śliwek, jabłek)
- 50 g migdałów (płatki) - dodatek do wersji z wiśniami
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 6 łyżek mąki. Odstawiamy pod
przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie do rozczynu dodajemy
resztę mąki, cukru i sól, rozpuszczone masło wymieszane z 2 jajkami i
aromat. Wyrabiamy ciasto robotem, odstawiamy do
wyrośnięcia na pół godziny aż podwoi swoją objętość. Wykładamy ciasto na blaszkę, smarujemy rozmąconym jajkiem i nakłuwamy widelcem. Wykładamy owoce, posypujemy migdałami i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20
minut. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto drożdżowe z wiśniami i migdałami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz