Bagietka francuska |
Składniki (na dwie bagietki):
- 7 g suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka soli morskiej
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej
wody i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie dodajemy 2,5 szklanki mąki,
sól i zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Dodajemy po łyżce mąki i ponownie zagniatamy, aż do wykorzystania całej
mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Przekładamy je do miski,
przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do podwojenia objętości.
Ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy
na 5 min. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na
kształt prostokąta i zwijamy jak roladę, końce lekko zawijamy do
wewnątrz i dłońmi lekko zlepiamy. Przekładamy bagietkę połączeniem do
dołu, aby nie było go widać. Trzymając za końce rozciągamy ciasto, aby
stworzyć bułkę o długość ok. 30 – 35 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do
napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy pod skosem w kliku miejscach.
Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 15 minut, a przez następne 15-25 minut w temperaturze 210 stopni.
Bagietka francuska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz