sobota, 28 lipca 2012

Bagietka francuska

Przepis znalazłam na blogu I love bake i dzisiaj upiekłam bagietki - od razu potroiłam porcję ufając, że wyjdą smaczne. :)

Bagietka francuska


Składniki (na dwie bagietki):
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka soli morskiej

Wykonanie: 
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie dodajemy 2,5 szklanki mąki, sól i zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy po łyżce mąki i ponownie zagniatamy, aż do wykorzystania całej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do podwojenia objętości.
Ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na 5 min. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i zwijamy jak roladę, końce lekko zawijamy do wewnątrz i dłońmi lekko zlepiamy. Przekładamy bagietkę połączeniem do dołu, aby nie było go widać. Trzymając za końce rozciągamy ciasto, aby stworzyć bułkę o długość ok. 30 – 35 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy pod skosem w kliku miejscach. Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 15 minut, a przez następne 15-25 minut w temperaturze 210 stopni.

Bagietka francuska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz