czwartek, 19 lipca 2012

Nalewka truskawkowa

W tym sezonie truskawki się skończyły, jednak nalewka z tych owoców jest wymarzona na zimowy wieczór.

Nalewka truskawkowa



 Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 l wódki 40%
  • 3/4 szklanki cukru - jeśli owoce są słodsze to dodać mniej cukru
Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy do dużego słoika. Owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kilka godzin, aż truskawki puszczą sok, następnie zalewamy je wódką. W tym stanie zostawiamy nalewkę na 6 tygodni. Następnie odcedzamy truskawki, a nalewkę filtrujemy przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Nalewkę odstawiamy na kolejne 6 tygodni, a potem pozostaje delektowanie się nią.

Nalewka truskawkowa

4 komentarze:

  1. Pięknie klarowna :) Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się... Zachęcam do wypróbowania przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy nalewka wyszła mocna ? Bo mieszając sok z truskawek z 0.5 litra wódki powinno wyjść takie dosyć słabe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko zależy kto jaki mocny trunek lubi, zawsze można zrobić na spirytusie.

    OdpowiedzUsuń