Ogórki z pieprzem cayenne |
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 1/2 kg cukru
- główka czosnku
- 3/4 szklanki octu 10%
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne
Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, posypujemy 3 łyżeczkami soli i pozostawiamy ogórki na kilka godzin, tak by puściły wodę. Po tym czasie odlewamy wodę. Czosnek obieramy i kroimy w paski, dodajemy do ogórków,
dodajemy pieprz cayenne. W garnku gotujemy ocet, olej, cukier od czasu do czasu mieszając,
do momentu, w którym cukier się rozpuści. Kiedy zalewa będzie ostudzona zalewamy ogórki i odstawiamy na 12 godzin. Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki z czosnkiem. Pasteryzujemy 20 minut.
sezon w pełni, u mnie również :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com