piątek, 10 sierpnia 2012

Ogórki z pieprzem cayenne

Przetworów ciąg dalszy...

Ogórki z pieprzem cayenne

Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg cukru
  • główka czosnku
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne
Wykonanie:
Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, posypujemy 3 łyżeczkami soli i pozostawiamy ogórki na kilka godzin, tak by puściły wodę. Po tym czasie odlewamy wodę. Czosnek obieramy i kroimy w paski, dodajemy do ogórków, dodajemy pieprz cayenne. W garnku gotujemy ocet, olej, cukier od czasu do czasu mieszając, do momentu, w którym cukier się rozpuści. Kiedy zalewa będzie ostudzona zalewamy ogórki i odstawiamy na 12 godzin. Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki z czosnkiem. Pasteryzujemy 20 minut.


1 komentarz:

  1. sezon w pełni, u mnie również :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń