środa, 22 sierpnia 2012

Marynowany bakłażan z cukinią

Uwielbiam bakłażan - już jako dziecko zajadałam się tym warzywem, na które Rodzice mówili oberżyna bądź gruszka miłosna. Dzisiaj zamknęłam bakłażan w słoiku, przepis był wytargany z jakiejś "Olivii". Jak smakuje? Jeszcze nie wiem, ale przepis mnie zaintrygował. :) 

Marynowany bakłażan z cukinią

Składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • 1 cukinia
  • 8 ząbków czosnku
  • 16 listków bazylii
  • 1/2 litra wody
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • olej
  • sól
  • pieprz
 Wykonanie:
Bakłażany kroimy w plastry, solimy i po kilku minutach wycieramy je ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się goryczki. Cukinię również kroimy. Następnie plastry warzyw smarujemy olejem i smażymy na patelnie. Osuszamy na ręczniku papierowym. W wyparzonych słoikach ciasno układamy plastry przekładając liśćmi bazylii, dodajemy czosnek. Gotujemy wodę, dodajemy ocet, sól i pieprz do smaku. Gorącą marynatą zalewamy bakłażan i cukinię, zakręcamy słoiki i zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce do 2-3 miesięcy. Warzywa można podawać jako przekąskę, dodatek do sałatek bądź makaronów.

Marynowany bakłażan z cukinią


1 komentarz: