Uwielbiam bakłażan - już jako dziecko zajadałam się tym warzywem, na które Rodzice mówili oberżyna bądź gruszka miłosna. Dzisiaj zamknęłam bakłażan w słoiku, przepis był wytargany z jakiejś "Olivii". Jak smakuje? Jeszcze nie wiem, ale przepis mnie zaintrygował. :)
Marynowany bakłażan z cukinią |
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 1 cukinia
- 8 ząbków czosnku
- 16 listków bazylii
- 1/2 litra wody
- 100 ml octu z czerwonego wina
- olej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Bakłażany kroimy w plastry, solimy i po kilku minutach wycieramy je ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się goryczki. Cukinię również kroimy. Następnie plastry warzyw smarujemy olejem i smażymy na patelnie. Osuszamy na ręczniku papierowym. W wyparzonych słoikach ciasno układamy plastry przekładając liśćmi bazylii, dodajemy czosnek. Gotujemy wodę, dodajemy ocet, sól i pieprz do smaku. Gorącą marynatą zalewamy bakłażan i cukinię, zakręcamy słoiki i zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce do 2-3 miesięcy. Warzywa można podawać jako przekąskę, dodatek do sałatek bądź makaronów.
Marynowany bakłażan z cukinią |
O może też zrobię marynowanego bakłażana, fajny pomysł.
OdpowiedzUsuń