wtorek, 7 sierpnia 2012

Skrzydełka ostro-słodkie

Idealnie pasują do ryżu na winie. Świetne danie.

Skrzydełka ostro-słodkie

 Składniki:
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka maggi
  • miód (1-1,5 łyżki)
  • cytryna średnia
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej lub pieprzu cayenne
  • sól
Wykonanie:
Odcinamy końce skrzydełek (te w którym jest tylko skóra i kość). Myjemy. Solimy i dodajemy maggi, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Następnie woda musi odparować (trochę może zostać). W osobnym naczyniu cytrynę wyciskamy, dodajemy miód, imbir oraz pieprz cayenne lub ostrą paprykę. Mieszamy aż miód się rozpuści. Próbujemy, ewentualnie dodajemy przyprawy (w zależności od wrażliwości kubków smakowych). Miękkie skrzydełka wrzucamy na patelnię i podlewamy je marynatą. Smażymy na wolnym ogniu, w trakcie polewamy marynatą z patelni. Gdy się przyrumienią, możemy podawać.

Skrzydełka ostro-słodkie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz