niedziela, 26 sierpnia 2012

Ketchup z cukinii z bazylią

Ciąg dalszy nadwyżki cukinii i pomyślałam o ketchupie z dodatkiem świeżych ziół. Myślę, że będzie też dobrym sosem do pizzy. Inspiracją był ten przepis.

Ketchup z cukinii z bazylią

Składniki:
  • 1,5 kg cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka octu 10%
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka pieprzu
  • 290 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 3 łyżki soli
  • 6 liści bazylii
Wykonanie: 
Cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i kroimy cebulę. Całość zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (nie odciskamy). Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Następnie dodajemy cukier, ocet i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, listki bazylii, przyprawy i gotujemy, aż ketchup zgęstnieje. Miksujemy całość blenderem i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy przez 10 minut.

2 komentarze: