niedziela, 26 sierpnia 2012

Konfitura z aronii z cytrusami

Jak smakuje konfitura z grejpfrutem, cytryną, przyprawą do piernika? Pysznie. Konfitura będzie dobrze pasować do naleśników. Pamiętajcie, żeby wcześniej aronię przemrozić. Wzorowałam się na przepisie z "Domowe przetwory - przepisy na dżemy, marynaty i pikle".

Konfitura z aronii z cytrusami

Składniki:
  • 1,5 kg aronii
  • 0,4 kg cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 grejpfrut
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki wódki (u mnie nalewka z aronii)

Wykonanie: 
Aronię wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika. Grejpfruta i cytrynę obieramy, usuwamy włókna, dzielimy na cząstki. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3 godziny, w tym czasie nie mieszamy konfitury. Po tym czasie konfiturę przekładamy do garnka i odparowujemy jeszcze, aż masa zgęstnieje. Następnie dolewamy wódkę, mieszamy i przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Konfitura nie wymaga pasteryzacji.

2 komentarze: