Ciasto robiłam kilka lat temu. Teraz mając nadwyżkę cukinii wróciłam do przepisu. Ciasto przypomina w smaku jabłecznik, ale to pewnie zasługa cynamonu. Spróbujcie...
Ciasto z cukinią |
Składniki:
- 2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- orzechy włoskie
- rodzynki
Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy olej ucierając dalej masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy oraz cynamon. Łączymy wszystkie składniki. Do ciasta dodajemy utartą cukinię, orzechy i rodzynki. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
Ciasto z cukinią |
Uwielbiam ciasto z cukinią :) Wilgotne, słodkie, po prostu pyszne!
OdpowiedzUsuń