czwartek, 9 sierpnia 2012

Ciasto z cukinią

Ciasto robiłam kilka lat temu. Teraz mając nadwyżkę cukinii wróciłam do przepisu. Ciasto przypomina w smaku jabłecznik, ale to pewnie zasługa cynamonu. Spróbujcie...

Ciasto z cukinią
Składniki:
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • orzechy włoskie 
  • rodzynki
Wykonanie:
Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy olej ucierając dalej masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy oraz cynamon. Łączymy wszystkie składniki. Do ciasta dodajemy utartą cukinię, orzechy i rodzynki. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.

Ciasto z cukinią

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ciasto z cukinią :) Wilgotne, słodkie, po prostu pyszne!

    OdpowiedzUsuń