środa, 22 sierpnia 2012

Korniszony

Dostałam mikrusowe ogórki i wyszły korniszonki. Przepis zaczerpnęłam z "Domowe przetwory - przepisy na dżemy, marynaty i pikle".

Korniszony

Składniki:
  • 1 kg małych ogóreczków
  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • 1 szklanka octu 6%
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 75 dag cukru

Wykonanie:
Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gorczycy, kawałek chrzanu, pół ząbka czosnku i koper. Układamy ogórki i zalewamy zalewą (ocet, woda, sól, cukier). Pasteryzujemy 15 minut.

Korniszony

1 komentarz: