Jeśli lubisz pizze i jadłeś już wszystkie rodzaje? Pora spróbować czegoś innego... calzone - to taka pizza na sterydach, która jest pyszna. :)
Calzone |
Składniki:
na ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 30 g drożdży
- niecała łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 20 dag wędliny wieprzowej
- 25 dag sera żółtego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- czosnek granulowany
- olej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i olej. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy masło i żółtko, dolewamy mleko z drożdżami i olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut aż wyrośnie.
W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w półplasterki, podsmażamy na oleju. Pieczarki obieramy, kroimy i dodajemy do cebuli, solimy i dodajemy pieprzu. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Wędlinę kroimy na mniejsze kawałki, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy każdą na kształt koła. Ciasto smarujemy ketchupem wymieszanym z przecierem pomidorowym z odrobiną czosnku granulowanego. Nakładamy pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, wędlinę i posypujemy żółtym serem. Ciasto składamy na pół formując duży pieróg. Dobrze sklejamy brzegi, smarujemy olejem. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza.
Calzone |
uwielbiam calzone! nawet ostatnio robilam :)
OdpowiedzUsuńmniam, tu musi być rewelacyjne ;) a te proporcje to na ile porcji?;)
OdpowiedzUsuńZ tych proporcji najedzą się dwa głodomory, ale spokojnie ciasto można podzielić na 3 części.
OdpowiedzUsuń