piątek, 10 sierpnia 2012

Calzone

Jeśli lubisz pizze i jadłeś już wszystkie rodzaje? Pora spróbować czegoś innego... calzone - to taka pizza na sterydach, która jest pyszna. :)

Calzone

Składniki:
na ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g drożdży
  • niecała łyżeczka soli
  • 1 żółtko
na farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 20 dag wędliny wieprzowej
  • 25 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • czosnek granulowany
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i olej. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę  mieszamy z solą i cukrem, dodajemy masło i żółtko, dolewamy mleko z drożdżami i olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut aż wyrośnie. 
W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w półplasterki, podsmażamy na oleju. Pieczarki obieramy, kroimy i dodajemy do cebuli, solimy i dodajemy pieprzu. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Wędlinę kroimy na mniejsze kawałki, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy każdą na kształt koła. Ciasto smarujemy ketchupem wymieszanym z przecierem pomidorowym z odrobiną czosnku granulowanego. Nakładamy pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, wędlinę i posypujemy żółtym serem. Ciasto składamy na pół formując duży pieróg. Dobrze sklejamy brzegi, smarujemy olejem. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza.

Calzone

3 komentarze:

  1. uwielbiam calzone! nawet ostatnio robilam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, tu musi być rewelacyjne ;) a te proporcje to na ile porcji?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tych proporcji najedzą się dwa głodomory, ale spokojnie ciasto można podzielić na 3 części.

    OdpowiedzUsuń