Pierwszy raz robiłam te ogórki rok temu i okazały się chrupiące, delikatne... najlepsze z najlepszych. Przepis znalazłam w "Przetwory i nalewki - Pani domu poleca" nr 5/2006 i został zmodyfikowany na własne potrzeby.
Ogórki w marynacie po żydowsku |
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- korzeń selera
- nać selera
- korzeń pietruszki
- nać pietruszki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- koper
- gorczyca
- ziele angielskie
- kulki pieprzu
- 1/2 szklanki octu 10 %
- łyżka soli
- 3 szklanki wody
Ogórki myjemy, kroimy na grubsze plastry albo wzdłuż. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Natkę selera i pietruszki siekamy grubo. Wodę z octem, solą zagotowujemy. Słoiki i nakrętki wyparzamy. W słoikach układamy plastry ogórków, dodajemy marchewkę, cebulę, seler i pietruszkę oraz nać selera i pietruszki. Dajemy koper i do każdego słoika ziele angielskie, pieprz i gorczycę (na 0,5 l słoik po 2 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i pół łyżeczki gorczycy). Ogórki zalewamy zalewą, słoiki zakręcamy. Pasteryzować 5 minut.
Ogórki w marynacie po żydowsku |
Ogórki w marynacie po żydowsku |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz