wtorek, 24 lipca 2012

Ogórki w marynacie po żydowsku

Pierwszy raz robiłam te ogórki rok temu i okazały się chrupiące, delikatne... najlepsze z najlepszych. Przepis znalazłam w "Przetwory i nalewki - Pani domu poleca" nr 5/2006 i został zmodyfikowany na własne potrzeby.

Ogórki w marynacie po żydowsku
  
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • korzeń selera
  • nać selera
  • korzeń pietruszki
  • nać pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • koper
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • kulki pieprzu
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • łyżka soli
  • 3 szklanki wody
Wykonanie:
Ogórki myjemy, kroimy na grubsze plastry albo wzdłuż. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Natkę selera i pietruszki siekamy grubo. Wodę z octem, solą zagotowujemy. Słoiki i nakrętki wyparzamy. W słoikach układamy plastry ogórków, dodajemy marchewkę, cebulę, seler i pietruszkę oraz nać selera i pietruszki. Dajemy koper i do każdego słoika ziele angielskie, pieprz i gorczycę (na 0,5 l słoik po 2 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i pół łyżeczki gorczycy). Ogórki zalewamy zalewą, słoiki zakręcamy. Pasteryzować 5 minut.

Ogórki w marynacie po żydowsku
Ogórki w marynacie po żydowsku











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz