Uwielbiam robić przetwory. Zawsze z niecierpliwością zakręcam lato do słoików. Dzisiaj polecam sałatkę z ogórków, cebuli i marchewki, która jest delikatna mimo obecności octu.
Sałatka z ogórków, cebuli i marchewki |
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg marchewki
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Wykonanie:
Ogórki myjemy, nie obrane kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w półkrążki. Ogórki oraz cebulę wkładamy do miski, solimy, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin. Umytą, obraną marchewkę gotujemy na pół miękko, odcedzamy, a gdy ostygnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Po tych kilku godzinach odcedzamy ogórki i cebulę. Z pozostałych składników zagotowujemy zalewę. Do słoików wkładamy warzywa i wlewamy zalewę. Pasteryzujemy 15 minut.
Sałatka z ogórków, cebuli i marchewki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz