niedziela, 15 lipca 2012

Sałatka z ogórków, cebuli i marchewki

Uwielbiam robić przetwory. Zawsze z niecierpliwością zakręcam lato do słoików. Dzisiaj polecam sałatkę z ogórków, cebuli i marchewki, która jest delikatna mimo obecności octu. 

Sałatka z ogórków, cebuli i marchewki


Składniki:
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg marchewki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:
Ogórki myjemy, nie obrane kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w półkrążki. Ogórki oraz cebulę wkładamy do miski, solimy, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin. Umytą, obraną marchewkę gotujemy na pół miękko, odcedzamy, a gdy ostygnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Po tych kilku godzinach odcedzamy ogórki i cebulę. Z pozostałych składników zagotowujemy zalewę. Do słoików wkładamy warzywa i wlewamy zalewę. Pasteryzujemy 15 minut.



Sałatka z ogórków, cebuli i marchewki








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz