sobota, 14 lipca 2012

Quesadilla

Długo zastanawiałam się nad tym jaki przepis umieścić jako pierwszy na moim blogu, jednak pod namową postanowiłam opublikować przepis na Quesadille z kurczakiem, papryką i serem. Jest to danie bardzo sycące, proste w przygotowaniu i zbiera same pozytywne recenzje wśród znajomych. Idealne na miły wieczór przy lampce czerwonego wina.

Quesadilla

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • 10 dag żółtego sera
  • olej
  • chili, czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Wykonanie: 

Myjemy filet z kurczaka, osuszymy, następnie bardzo drobno kroimy. Kurczaka solimy, dodajemy odrobinę chili, pieprzu i czosnku. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy filet, dodajemy pokrojoną w małe paski paprykę i jeszcze chwile smażymy. Na zimną patelnię układamy placek tortilli, kładziemy ser w plasterkach lub rozsypujemy starty ser. Rozmieszczamy filet z dodatkiem czerwonek papryki, potem przykrywamy drugą tortillą. Patelnię dajemy na średni ogień na kilka minut, po chwili quesadille przewracamy na drugą stronę.
Quesadille kroimy na trójkąty. Podajemy z sosami np. guacamole, czosnkowym czy meksykańskim.

Quesadilla

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię quesadillę :) Zwłaszcza na ostro z papryczkami jalapeno ;)

    OdpowiedzUsuń