niedziela, 29 lipca 2012

Nalewka różana

Dzisiaj zlałam nalewkę do butelki - cierpliwie czekałam półtora miesiące by jej spróbować. Pierwsze wrażenie? Smak alkoholu, potem słodyczy i bardzo wyraźnego aromatu płatków różanych. Mmmm... 
Nalewka różana

Składniki:
  • płatki dzikiej róży
  • 0,5 litra wódki 40 %
  • 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Płatki róży oczyszczamy, odcinamy białe końcówki. Do słoja wsypujemy płatki dzikiej róży, zasypujemy cukrem i wlewamy wódkę. Słój odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazik i przelewamy do butelki.

Nalewka różana


3 komentarze:

  1. Marzy mi się taka nalewka, ale znaleźć nieskażoną spalinami dziką różę jest trudno:(.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. A ile ma być tych płatków róży?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie, ile ma być tych płatków róży? Prosze o odpowiedz
    Pozdrawiam, Aleksandra

    OdpowiedzUsuń