Dzisiaj zlałam nalewkę do butelki - cierpliwie czekałam półtora miesiące by jej spróbować. Pierwsze wrażenie? Smak alkoholu, potem słodyczy i bardzo wyraźnego aromatu płatków różanych. Mmmm...
Nalewka różana |
Składniki:
- płatki dzikiej róży
- 0,5 litra wódki 40 %
- 1/2 szklanki cukru
Płatki róży oczyszczamy, odcinamy białe końcówki. Do słoja wsypujemy płatki dzikiej róży, zasypujemy cukrem i wlewamy wódkę. Słój odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazik i przelewamy do butelki.
Nalewka różana |
Marzy mi się taka nalewka, ale znaleźć nieskażoną spalinami dziką różę jest trudno:(.
OdpowiedzUsuńMam pytanie. A ile ma być tych płatków róży?
OdpowiedzUsuńWlasnie, ile ma być tych płatków róży? Prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Aleksandra