sobota, 21 lipca 2012

Porzeczkowy chutney z pomarańczą

Nadwyżka porzeczek... kompoty, porzeczka w soku własnym, galaretka i nalewki na 3 sposoby zrobione, więc chciałam spróbować chutneya porzeczkowego. Będzie dobrze komponować się z serami, drobiem i wędlinami. Inspiracją był przepis z książeczki "Przetwory i nalewki - Pani domu poleca" nr 5/2006.

 
Porzeczkowy chutney z pomarańczą

Składniki:
  • 1 kg dojrzałej czerwonej porzeczki
  • otarta skórka z cytryny
  • pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • żelfix 2:1
  • 35 dag cukru
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Wykonanie:
Porzeczki oczyszczamy, a następnie myjemy. Pomarańczę oraz cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Z pomarańczy wyciskamy sok. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Porzeczkę, czosnek, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, a także sok z pomarańczy dajemy do garnka, wsypujemy żelfix. Mieszamy i zagotowujemy ciągle mieszając. Dodajemy cukier, mieszamy aż chutney będzie gęsty. Przyprawiamy pieprzem. Chutneyem wypełniamy wyparzone słoiki, zamykamy i odwracamy do góry dnem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz