Porzeczkowy chutney z pomarańczą |
Składniki:
- 1 kg dojrzałej czerwonej porzeczki
- otarta skórka z cytryny
- pomarańcza
- 2 ząbki czosnku
- żelfix 2:1
- 35 dag cukru
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Wykonanie:
Porzeczki oczyszczamy, a następnie myjemy. Pomarańczę oraz cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Z pomarańczy wyciskamy sok. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Porzeczkę, czosnek, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, a także sok z pomarańczy dajemy do garnka, wsypujemy żelfix. Mieszamy i zagotowujemy ciągle mieszając. Dodajemy cukier, mieszamy aż chutney będzie gęsty. Przyprawiamy pieprzem. Chutneyem wypełniamy wyparzone słoiki, zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz