czwartek, 19 lipca 2012

Trójkąty z kurczakiem

Jak to Tata określił... to coś innego... w Jego menu na pewno. :) Szybkie i proste w wykonaniu, dobre do piwka.

Trójkąty z kurczakiem
Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
  • zioła prowansalskie
  Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, kroimy na nieduże kawałki, solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Kurczaka smażymy na oleju. Paprykę myjemy, kroimy na paseczki. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów, każdy smarujemy rozmąconym jajkiem. Na połowę kwadrata ciasta dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę. Składamy kwadrat na kształt trójkąta, następnie smarujemy ponownie rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Trójkąty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut.

Trójkąty z kurczakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz