wtorek, 14 sierpnia 2012

Sok z aronii z pomarańczami

Aronia jest cierpkim owocem i trudno ją przerobić, by była smaczna. Ale warto, bo aronia pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Sok z aronii z pomarańczami robiłam po raz pierwszy rok temu - wróciłam do tego przepisu, bo w tym wykonaniu aronia świetnie się spisuje. Przepis zaczerpnęłam z .

Sok z aronii z pomarańczami


Składniki:
  • 1 kg aronii
  • 3 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Aronię mrozimy - przynajmniej przez dobę. 
Aronię zagotowujemy z wodą, a następnie studzimy. Odcedzamy. Do soku dodajemy cukier (warto kosztować i ewentualnie dosładzać), kwasek cytrynowy i sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Jeszcze raz zagotowujemy. Rozlewamy do butelek. Pasteryzujemy przez 15 minut.


Sok z aronii z pomarańczami


2 komentarze:

  1. Sok wygląda pięknie, lecznicze właściwości aronii są nieocenione. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę nie rozumiem. Odcedzamy co? Skąd się wziął ten sok? Z tej wody, w której gotowała się aronia?

    OdpowiedzUsuń