Zachciało mi się tarty z owocami, a że lubię śliwki, to właśnie padło na ten owoc. Tarta jest banalna w wykonaniu i bardzo smaczna.
Tarta budyniowo-śliwkowa |
Składniki:
- 250 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 kg śliwek
- szklanka mleka
- budyń waniliowy z cukrem
- 1 jajko
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Do miski dajemy mąkę i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz jajko. Dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Wylepiamy blaszkę i wkładamy na godzinkę do lodówki. W między czasie przygotowujemy śliwki, które kroimy na ćwiartki. Owoce układamy przyciskając je ciasta. Śliwki posypujemy cukrem waniliowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie mleko, jajko, budyń, cukier dokładnie mieszamy i gotujemy na małym gazie do momentu, gdy powoli zacznie się masa budyniowa ścinać.Gdy ciasto delikatnie się zezłoci wylewamy polewę i pieczemy około 20 min.
Ale musi być dobra. :) Budyniowe tarty są właśnie moimi ulubionymi .:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!