poniedziałek, 24 września 2012

Tarta budyniowo-śliwkowa

Zachciało mi się tarty z owocami, a że lubię śliwki, to właśnie padło na ten owoc. Tarta jest banalna w wykonaniu i bardzo smaczna.

Tarta budyniowo-śliwkowa


Składniki:
  • 250 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 kg śliwek
      masa budyniowa:
  • szklanka mleka
  • budyń waniliowy z cukrem
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:
Do miski dajemy mąkę i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz jajko. Dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Wylepiamy blaszkę i wkładamy na godzinkę do lodówki. W między czasie przygotowujemy śliwki, które kroimy na ćwiartki. Owoce układamy przyciskając je ciasta. Śliwki posypujemy cukrem waniliowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie mleko, jajko, budyń, cukier dokładnie mieszamy i gotujemy na małym gazie do momentu, gdy powoli zacznie się masa budyniowa ścinać.Gdy ciasto delikatnie się zezłoci wylewamy polewę i pieczemy około 20 min.


1 komentarz:

  1. Ale musi być dobra. :) Budyniowe tarty są właśnie moimi ulubionymi .:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń