czwartek, 27 września 2012

Rogaliki z marmoladą na białym serze

Delikatne... rozpływające się w ustach... Uwielbiam te rogaliki i bardzo często je robię z podwójnej porcji.


Rogaliki z marmoladą na białym serze


Składniki:
  • 200 g chudego lub półtłustego twarogu
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • 200 g twardej marmolady
  • cukier puder

Wykonanie:
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, miękką margarynę, jajko, sól, sodę rozpuszczoną w occie. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na mniejsze kulki, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki i rozwałkujemy ciasto na cienkie placki. Wycinamy z niego jednakowej wielkości trójkąty. Na każdym trójkącie, w szerszym miejscu, umieszczamy kawałek marmolady i zwijamy od szerszej części do węższej nadając kształt rogalików. Pieczemy rogaliki w temperaturze 180 stopni. Rogaliki są gotowe, gdy nabiorą złotawego koloru. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.


Rogaliki z marmoladą na białym serze

4 komentarze: