środa, 26 września 2012

Krem z pora

Za oknem chłodno, a w miseczce gorący, syty krem z pora. :)

Krem z pora

Składniki:
  • 2 pory
  • 3 duże lub 5 małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu
  • 1 serek topiony naturalny
  • masło

Wykonanie:
Z porów odkrawamy jasną cześć, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora, cebulę oraz ziemniaki wrzucamy na rozgrzane masło. Często mieszając dusimy przez 20 minut. Po tym czasie warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wrzucamy serek topiony, miksujemy wszystko razem na jednolitą konsystencję. Podajemy z grzankami.

2 komentarze:

  1. uwielbiam kremy! ale u mnie w domu nikt oprócz mnie ich nielubi i rzadko je robię :( następnym razem dodaj sobie płatków migdałowych do takiego kremu ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję, dziękuję za podpowiedź.:)

    OdpowiedzUsuń