Ratafia |
Składniki:
- 30 dag dojrzałych truskawek
- 30 dag jagód
- 30 dag czarnych malin
- 30 dag malin
- 30 dag czerwonej porzeczki
- 30 dag borówki amerykańskiej
- 30 dag cukru
- 1 litr wódki 40 %
Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, wrzucamy do dużego słoja, zalewamy wódką. Owoce zawsze muszę być przykryte alkoholem. Następnie dodajemy kolejne owoce, które wcześniej były umyte (porzeczki obrane). Wypełniony słoik owocami i wódką zamykamy na miesiąc. Po tym czasie dodajemy cukier i słoik odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie owoce odlewamy (tutaj ewentualnie można dosłodzić nalewkę), nalewkę filtrujemy i odstawiamy na kolejny miesiąc by dojrzała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz