niedziela, 16 września 2012

Ratafia

Twórczość własna... ale jaka pyszna... Spróbujcie w następnym sezonie. :)

Ratafia 

Składniki:
  • 30 dag dojrzałych truskawek
  • 30 dag jagód
  • 30 dag czarnych malin 
  • 30 dag malin
  • 30 dag czerwonej porzeczki
  • 30 dag borówki amerykańskiej
  • 30 dag cukru
  • 1 litr wódki 40 %

Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, wrzucamy do dużego słoja, zalewamy wódką. Owoce zawsze muszę być przykryte alkoholem. Następnie dodajemy kolejne owoce, które wcześniej były umyte (porzeczki obrane). Wypełniony słoik owocami i wódką zamykamy na miesiąc. Po tym czasie dodajemy cukier i słoik odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie owoce odlewamy (tutaj ewentualnie można dosłodzić nalewkę), nalewkę filtrujemy i odstawiamy na kolejny miesiąc by dojrzała. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz