Bardzo lubię tak zrobioną rybę. Przyrządzenie takiego dania nie jest super czasochłonne, a taka ryba najlepsza jest następnego dnia, więc świetnie nadaje się na imprezy. Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi z WŻ.
Ryba w cieście |
Składniki:
- 1kg filetów rybnych
- 2 cebule
- 6 ogórków konserwowych
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- olej
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki ketchupu
- mały przecier pomidorowy
- 3 łyżki cukru
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
Wykonanie:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, , każdy filet kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, rybę odstawiamy na godzinę. W tym czasie kroimy cebulę na kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Zagotowujemy zalewę z podanych składników. Z mąki, wody i jajka robimy ciasto naleśnikowe, maczamy w nim rybę i smażymy. A teraz w naczyniu układamy warstwowo najpierw rybę, zalewamy gorącą zalewą, cebula i znowu zalewa, ogórki i zalewa, papryka i zalewa.
Ryba w cieście |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz