wtorek, 18 września 2012

Ryba w cieście

Bardzo lubię tak zrobioną rybę. Przyrządzenie takiego dania nie jest super czasochłonne, a taka ryba najlepsza jest następnego dnia, więc świetnie nadaje się na imprezy. Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi z .

Ryba w cieście

Składniki:
  • 1kg filetów rybnych 
  • 2 cebule
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • olej 
      zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki ketchupu
  • mały przecier pomidorowy
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy 
      ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko

Wykonanie:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, , każdy filet kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, rybę odstawiamy na godzinę. W tym czasie kroimy cebulę na kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Zagotowujemy zalewę z podanych składników. Z mąki, wody i jajka robimy ciasto naleśnikowe, maczamy w nim rybę i smażymy. A teraz w naczyniu układamy warstwowo najpierw rybę, zalewamy gorącą zalewą, cebula i znowu zalewa, ogórki i zalewa, papryka i zalewa.

Ryba w cieście

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz