Paprykę marynowaną z czosnkiem robiłam po raz pierwszy kilka lat temu i ciągle wracam do tego przepisu. Papryka w tym wydaniu jest bardzo łagodna, a proporcje zalewy idealne. Inspirowałam się przepisem z "Przetwory i nalewki - Pani domu poleca" nr 5/2006.
Papryka marynowana z czosnkiem |
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- liście laurowe do każdego słoika
- 3 główki czosnku
- 4 łyżeczki ziaren gorczycy
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 100 ml octu 10%
- 8 płaskich łyżek cukru
- łyżka soli
- 1/2 litra wody
Wykonanie:
Papryki oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w paski. Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę przekładamy do wyparzonych słoików, przekładając ząbkami czosnku. Do każdego słoika wkładamy po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy oraz liść laurowy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zalewę zagotowujemy, zmniejszyć ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą zalewą zalewamy paprykę z czosnkiem. Słoiki pasteryzujemy 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz