czwartek, 27 września 2012

Papryka marynowana z czosnkiem

Paprykę marynowaną z czosnkiem robiłam po raz pierwszy kilka lat temu i ciągle wracam do tego przepisu. Papryka w tym wydaniu jest bardzo łagodna, a proporcje zalewy idealne. Inspirowałam się przepisem z "Przetwory i nalewki - Pani domu poleca" nr 5/2006.

Papryka marynowana z czosnkiem


Składniki:
  • 1 kg czerwonej papryki
  • liście laurowe do każdego słoika
  • 3 główki czosnku
  • 4 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml octu 10%
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • łyżka soli
  • 1/2 litra wody

Wykonanie:
Papryki oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w paski. Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę przekładamy do wyparzonych słoików, przekładając ząbkami czosnku. Do każdego słoika wkładamy po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy oraz liść laurowy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zalewę zagotowujemy, zmniejszyć ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą zalewą zalewamy paprykę z czosnkiem. Słoiki pasteryzujemy 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz