czwartek, 31 stycznia 2013

Pieguski bez "E"

Pieguski bez "E", bo jak słusznie zauważył mój szwagier są bez konserwantów czy ulepszaczy i są bardzo smaczne. Przepis podpatrzony z i zmodyfikowany.

Pieguski bez "E"

Składniki:
  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 olejku waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka obranych orzechów włoskich

Wykonanie:
Czekoladę kroimy na drobne kawałki, a orzechy siekamy. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy jajko oraz olejek waniliowy i mieszamy. Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i miksujemy. Do masy dodajemy orzechy i czekoladę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Z masy robimy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się rozpłyną. Pieczemy 10-15 minut.


Pieguski bez "E"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz