Ciasto z kremem czekoladowym i galaretką |
Składniki:
- średni słoik kremu czekoladowego typu Nutella
- Sucharki - niebieskie MAMUT Delikatesowe
- 2 serki homogenizowane Danio waniliowe
- 2 kubki śmietany 36% (w jednym jest 200g)
- cukier waniliowy
- żelatyna
- 3 opakowania galaretki (u mnie wiśniowe)
- owoce typu truskawki, jagody, maliny czy wiśnie
Najpierw mielimy w maszynce do mięsa sucharki na drobny
pył. Potem dodajemy cały słoik kremu czekoladowego i mieszamy, aż powstanie
jednolita masa. Następnie układamy na tortownicy i wkładamy do lodówki. W
tym czasie rozrabiamy żelatynę (ja daje 4-5 łyżeczki na mniej niż pół
szklanki wody). Śmietanę ubijamy z serkami homogenizowanymi i cukrem
waniliowym, a na końcu powoli wlewamy rozrobioną żelatynę (musi być już
chłodna). Potem wkładamy do lodówki i gdy masa jest sztywna to
układamy owoce i zalewamy galaretką.
Ciasto z kremem czekoladowym i galaretką |
Jak ja dawno nie jadłam ciasta z galaretką...
OdpowiedzUsuń