niedziela, 13 stycznia 2013

3 Bit

Według Taty to najlepsze ciasto. Jest łatwe w wykonaniu, jednak trzeba uważać, żeby masa budyniowa się nie zważyła. Ciasto 3 Bit jest dobrą alternatywą dla osób, które nie mają piekarnika albo im nie działa (pozdrowienia dla Siostry).

3 Bit

Składniki:
  • 2 duże paczki herbatników
  • gotowa masa kajmakowa
  • 2 budynie śmietankowe BEZ cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 l mleka
  • kostka masła
  • 400 g śmietany 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 Śnieżki po 60g
  • gorzka czekolada

Wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, by potem łatwiej było kroić ciasto.
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, w której mieszamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem łyżki cukru (nie dodawajcie więcej, bo w połączeniu z kajmakiem będzie i tak słodkie). Następnie dodać budyń rozmieszany w mleku. Zagotowujemy. Następnie studzimy (nie może być ani trochę ciepłe, bo zważy się masa). Do miski dajemy miękkie masło i ucieramy je dodając po łyżce (!) budyniu.
Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy Śnieżki. Ubijamy aż masa będzie sztywna. Następnie dodajemy do śmietany żelatynę wymieszaną w 4 łyżkach ciepłej wody.
Czekoladę ucieramy na tarce.
Ciasto wkładamy do lodówki - najlepsze jest następnego dnia.
Warstwy ciasta zaczynając od dołu:
herbatniki
masa kajmakowa
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
masa śmietanowa
starta czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz