niedziela, 13 stycznia 2013

Kluski na parze czyli buchty

Bardzo lubię kluski na parze z "mamusinym" kiślem z dżemu. Jednak gdy po raz pierwszy sama zrobiłam buchty powiedziałam, że już nigdy więcej nie zjem kupnych... tym bardziej, że ja i ciasto drożdżowe się lubimy.

Kluski na parze czyli buchty

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy jedną łyżkę cukru, mieszamy (wówczas drożdże zrobią się płynne). Następnie do drożdży dodajemy łyżkę mąki oraz 5 łyżek ciepłego mleka i zostawiamy na 20 minut. 
Do pozostałej mąki dodać jajka, szczyptę soli, pozostały cukier, resztę mleka i rozczyn. Należy wyrobić ciasto - ja robię to za pomocą miksera z hakami. Gdy ciasto będzie wyrobione dodajemy stopione, wystudzone masło. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny. Potem ciasto dzielimy na +/- 16 kawałków i formujemy kluski. Uformowane kluski nakrywamy czystą ściereczką na jakieś 15 minut. Do garnka wlewamy 1/3 wody, nakładamy ściereczkę i za pomocą gumki bądź sznurka umocowujemy ją na garnku (chyba, że mamy metalowe sitko, to nakładamy je na garnek). Gdy woda się zagotuje układamy kluski na ściereczce bądź sitku i zakrywamy pokrywką lub miską do góry nogami. Po 10 minutach kluski są gotowe.

1 komentarz: