Bardzo lubię kluski na parze z "mamusinym" kiślem z dżemu. Jednak gdy po raz pierwszy sama zrobiłam buchty powiedziałam, że już nigdy więcej nie zjem kupnych... tym bardziej, że ja i ciasto drożdżowe się lubimy.
Kluski na parze czyli buchty |
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki stopionego masła
- 30 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy jedną łyżkę cukru, mieszamy (wówczas drożdże zrobią się płynne). Następnie do drożdży dodajemy łyżkę mąki oraz 5 łyżek ciepłego mleka i zostawiamy na 20 minut.
Do pozostałej mąki dodać jajka, szczyptę soli, pozostały cukier, resztę mleka i rozczyn. Należy wyrobić ciasto - ja robię to za pomocą miksera z hakami. Gdy ciasto będzie wyrobione dodajemy stopione, wystudzone masło. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny. Potem ciasto dzielimy na +/- 16 kawałków i formujemy kluski. Uformowane kluski nakrywamy czystą ściereczką na jakieś 15 minut. Do garnka wlewamy 1/3 wody, nakładamy ściereczkę i za pomocą gumki bądź sznurka umocowujemy ją na garnku (chyba, że mamy metalowe sitko, to nakładamy je na garnek). Gdy woda się zagotuje układamy kluski na ściereczce bądź sitku i zakrywamy pokrywką lub miską do góry nogami. Po 10 minutach kluski są gotowe.
uwielbiam buchty:) my robimy z sosem karmelowym, polecam!:)
OdpowiedzUsuń