Strucla makowa |
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 mały serek homogenizowany waniliowy
- 3 jajka
- 5 dag drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 0,4 kostki margaryny
- łyżeczka aromatu waniliowego
- masa makowa 900 g
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Margarynę rozpuść i wystudź.W osobnym naczyniu drożdże
połącz i rozetrzyj z 2 łyżkami cukru (po chwili zrobią się płynne) i
wlej do mąki. Dodaj pozostały cukier, serek homogenizowany, 2 jajka i jedno żółtko,
cukier waniliowy, aromat waniliowy oraz margarynę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasy zagnieć ciasto ponownie i podziel je na 2 części. Każdą z części cienko
rozwałkuj na kształt prostokąta i posmaruj białkiem. Nałóż na całość masę makową, zwiń
w rulon, zlep brzegi i owiń w miarę luźno papierem do pieczenia. Następnie włóż
do wąskich blaszek i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160
stopni. Po wystygnięciu
strucli można polać czekoladą, lukrem, bądź posypać cukrem pudrem.
Strucla makowa |
Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)
OdpowiedzUsuńhej, nominowałam Cię do Liebster blog Award, szczegóły tutaj: http://kuchennyesej.wordpress.com/2012/11/24/ktos-mnie-czyta-czyli-liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Uwielbiam makowce! Pycha! Tw wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń