sobota, 24 listopada 2012

Strucla makowa

Debiut struclowy... i efekt pyszny... warto spróbować, tym bardziej, że za miesiąc święta Bożego Narodzenia. W strucli jest gotowa masa makowa, a składniki są podane na dwie sztuki.


Strucla makowa
Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 mały serek homogenizowany waniliowy
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 0,4 kostki margaryny
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • masa makowa 900 g

Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Margarynę rozpuść i wystudź.W osobnym naczyniu drożdże połącz i rozetrzyj z 2 łyżkami cukru (po chwili zrobią się płynne) i wlej do mąki. Dodaj pozostały cukier, serek homogenizowany, 2 jajka i jedno żółtko, cukier waniliowy, aromat waniliowy oraz margarynę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasy zagnieć ciasto ponownie i podziel je na 2 części.  Każdą z części cienko rozwałkuj na kształt prostokąta i posmaruj białkiem. Nałóż na całość masę makową, zwiń w rulon, zlep brzegi i owiń w miarę luźno papierem do pieczenia. Następnie włóż do wąskich blaszek i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystygnięciu strucli można polać czekoladą, lukrem, bądź posypać cukrem pudrem.


Strucla makowa

3 komentarze:

  1. Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, nominowałam Cię do Liebster blog Award, szczegóły tutaj: http://kuchennyesej.wordpress.com/2012/11/24/ktos-mnie-czyta-czyli-liebster-blog-award/
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makowce! Pycha! Tw wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń