Świetne danie na kolację. Wczoraj zdążyłam zrobić tylko jedno zdjęcie, bo zapiekanki dzieci rozchwytywały - co jest dowodem na szybkie, proste i smaczne danie.
Zapiekanki z cebulą, szynką i serem |
Składniki:
- 5 kajzerek
- masło
- 15 dag wędliny wieprzowej
- 15 dag sera żółtego
- 1/2 kg cebuli
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki cukru
- olej
- ketchup
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, solimy, dodajemy cukier, pieprz i zioła prowansalskie. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach, a szynkę kroimy w kostkę. Bułki kroimy wzdłuż na pół i delikatnie smarujemy masłem. Na każdą połówkę dajemy cebulę, następnie wędlinę, ser żółty i oprószamy ziołami. Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, wyjmujemy po 5-10 minutach (aż ser się roztopi, a zapiekanki będą chrupiące). Polewamy ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz