niedziela, 12 sierpnia 2012

Zapiekanki z cebulą, szynką i serem

Świetne danie na kolację. Wczoraj zdążyłam zrobić tylko jedno zdjęcie, bo zapiekanki dzieci rozchwytywały - co jest dowodem na szybkie, proste i smaczne danie.

Zapiekanki z cebulą, szynką i serem

Składniki:
  • 5 kajzerek
  • masło
  • 15 dag wędliny wieprzowej
  • 15 dag sera żółtego
  • 1/2 kg cebuli
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • olej
  • ketchup
 Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, solimy, dodajemy cukier, pieprz i zioła prowansalskie. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach, a szynkę kroimy w kostkę. Bułki kroimy wzdłuż na pół i delikatnie smarujemy masłem. Na każdą połówkę dajemy cebulę, następnie wędlinę, ser żółty i oprószamy ziołami. Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, wyjmujemy po 5-10 minutach (aż ser się roztopi, a zapiekanki będą chrupiące). Polewamy ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz