Sałatka z ogórków i papryki do słoika |
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cebuli
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki soli
- pieprz w ziarnach
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Ogórki i cebulę mieszamy z solą i pozostawiamy na godzinę. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę również myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paski. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Całość mieszamy z zalewą, odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie nakładamy do słoików, dodajemy po kilka ziaren pieprzu do słoika, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
oooo... ta sałatka za mną chodzi i chodzi :)) Muszę wreszcie taką zrobić, dzięki za przepis! ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się trafić w gust. :) Życzę miłego zaprawiania. :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA mi zabrakło zalewy, nie wiem jakim cudem, musiałam dorabiać. Bo zalewa ma zakrywać warzywa a nie być do połowy tak?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, zalewa musi zakrywać warzywa.
OdpowiedzUsuńOgórki i cebulę mieszamy z solą i pozostawiamy na godzinę..... czy odsączamy to później czy nie?
OdpowiedzUsuńZostawiamy tak.
OdpowiedzUsuńwłaśnie tego szukałem dzięki :)
OdpowiedzUsuńczy zalewa składa sie ze szklanki octu,cukru i oleju?
OdpowiedzUsuńdzienki
OdpowiedzUsuń