Jak smakuje konfitura z grejpfrutem, cytryną, przyprawą do piernika? Pysznie. Konfitura będzie dobrze pasować do naleśników. Pamiętajcie, żeby wcześniej aronię przemrozić. Wzorowałam się na przepisie z "Domowe przetwory - przepisy na dżemy, marynaty i pikle".
Konfitura z aronii z cytrusami |
Składniki:
- 1,5 kg aronii
- 0,4 kg cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 grejpfrut
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki wódki (u mnie nalewka z aronii)
Wykonanie:
Aronię wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika. Grejpfruta i cytrynę obieramy, usuwamy włókna, dzielimy na cząstki. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3 godziny, w tym czasie nie mieszamy konfitury. Po tym czasie konfiturę przekładamy do garnka i odparowujemy jeszcze, aż masa zgęstnieje. Następnie dolewamy wódkę, mieszamy i przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Konfitura nie wymaga pasteryzacji.
samo zdrowie zamknięte w słoiczku
OdpowiedzUsuńteż własnie robię konfiturę, ale z jabłkami i gruszkami :)
OdpowiedzUsuń