piątek, 24 sierpnia 2012

Czosnek marynowany po prowansalsku

Małe główki czosnku patrzyły na mnie od dłuższego czasu, aż w końcu przyszedł na nie czas. Z pomocą dzieci udało się obrać czosnek w 3 godziny, a później zapakowałam go do 3 słoików.

Czosnek marynowany po prowansalsku

Składniki:
  • duża ilość obranych ząbków czosnku
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • zioła prowansalskie
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki białego octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Wykonanie: 
Obrany czosnek sparzamy wrzątkiem i układamy do wyparzonych słoików. Następnie do każdego słoika dodajemy liść laurowy, 1/4 łyżeczki gorczycy i 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich. Zagotowujemy zalewę z wody, octu winnego, cukru i soli. Czosnek zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz