Małe główki czosnku patrzyły na mnie od dłuższego czasu, aż w końcu przyszedł na nie czas. Z pomocą dzieci udało się obrać czosnek w 3 godziny, a później zapakowałam go do 3 słoików.
Czosnek marynowany po prowansalsku |
Składniki:
- duża ilość obranych ząbków czosnku
- liście laurowe
- gorczyca
- zioła prowansalskie
- 1,5 szklanki wody
- 2 szklanki białego octu winnego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Wykonanie:
Obrany czosnek sparzamy wrzątkiem i układamy do wyparzonych słoików. Następnie do każdego słoika dodajemy liść laurowy, 1/4 łyżeczki gorczycy i 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich. Zagotowujemy zalewę z wody, octu winnego, cukru i soli. Czosnek zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz