Jak to Tata określił... to coś innego... w Jego menu na pewno. :) Szybkie i proste w wykonaniu, dobre do piwka.
|
Trójkąty z kurczakiem |
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 jajko
- sól
- olej
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, kroimy na nieduże kawałki, solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Kurczaka smażymy na oleju. Paprykę myjemy, kroimy na paseczki. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów, każdy smarujemy rozmąconym jajkiem. Na połowę kwadrata ciasta dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę. Składamy kwadrat na kształt trójkąta, następnie smarujemy ponownie rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Trójkąty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut.
|
Trójkąty z kurczakiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz